Vetenskap och forskningsstudier
Efter förlossningen har moderkakan en unik förmåga att hjälpa kroppen med läkning, återhämtning, mjölkproduktion och energi.
Av förståerliga skäl finns det inga enorma, kostsamma vetenskapliga studier om placentofagi. Stora företag och forskningsinstitutioner har inget ekonomiskt intresse i ämnet, och de många individuella variationerna gör det svårt att genomföra strikta, dubbelblinda studier. Forskning är viktigt – men beslutet att äta sin moderkaka handlar i grunden om personlig känsla och övertygelse. Kanske är de mest övertygande bevisen alla de positiva erfarenheter som tusentals kvinnor delar varje år.
ForskningOch Vetenskap
Forskning visar .
Minskad risk för postpartumdepression
Under graviditetens sista trimester utsöndrar moderkakan så mycket CRH (Kortikotropinfrisättande hormon) att nivåerna i blodomloppet är tre gånger så höga. Man vet också att kvinnor postpartum har avsevärt mycket lägre nivåer CRH än en icke-gravid person och att dessa låga nivåer kan trigga och utlösa depressiva symtom. Moderkakan producerar under graviditeten så mycket CRH att hypofysen gör ett uppehåll med produktionen därifrån och det dröjer ett tag postpartum innan hypofysen uppfattar signalen att börja producera CRH igen, detta är en stark fysisk anledning till varför kvinnor kan drabbas av depression efter förlossningen. Moderkakan innehåller höga halter av CRH, det är sannolikt att den hjälper att höja CRH-nivåer och därmed minska risken för postpartum depressionen hos den som äter sin moderkaka.
Källa: US National Library of Medicine. Sandman and Glynn.
Corticotropin-Releasing Hormone (CRH) Programs the Fetal and Maternal Brain PubMED.
Wikipedia. 2019.Human placentophagy
Upplevda fördelar
189 kvinnor som hade ätit sin moderkaka var med i en undersökning och resultatet fann att majoriteten av dessa kvinnor rapporterade att de upplevt positiva fördelar och angav att de skulle äta sin moderkaka igen vid nästa eventuella förlossning.
Källa: Cantor, Allison, Taylor & Francis, Routledge. 2013. Human Maternal Placentophagy: A Survey of Self-Reported Motivations and Experiences Associated with Placenta Consumption
Koppling mellan järnstatus och depression
En studie utformades för att ta reda på om järnbrist (anemi) hos mödrar på något sätt ändrar deras kognitiva och beteendemässiga förmåga, deras interaktionen med barnet samt hur spädbarnets utveckling förändras. Kvinnorna delades upp grupper beroende på om de hade anemi eller inte. En del fick placebo och en del fick järn. Vad man fann var att kvinnornas kognitiva och beteendemässiga förmåga inte skiljde sig mellan de olika grupperna. Det man istället fann var förhållandevis stora skillnader för de kvinnor som från början hade järnbrist och blev behandlade med järn förbättrade sina depressioner och stressnivåer med hela 25%. Denna studie visar på att det finns en stark koppling mellan järnstatus och depression, stress och kognitiv funktion hos mödrar under postpartum perioden.
Källa: US National Library of Medicine. John L. Beard. 2005 Maternal Iron Deficiency Anemia Affects Postpartum Emotions and Cognition
Järnmängd
Man har studerat mängden järn i 50 stycken moderkakor och navelsträngar. Provernas totala järninnehåll var i genomsnitt 75,5 mg och varierade från 34,5 till 170 mg. Vikterna på moderkakorna och navelsträngarna var i genomsnitt 560 gm med variation från 385 till 880 g.
Källa: American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 9. McCoy, Bleiler och Ohlson. 1961. Iron Content of Intact Placentas and Cords
Större tillväxt hos barnen
En äldre studie finns som utformades för att ta reda på huruvida förtäring av moderkaka skulle ha en effekt på den kemiska sammansättningen av modersmjölken. När spädbarnen i gruppen vars mödrar ätit moderkaka jämfördes med gruppen spädbarn som inte ätit moderkaka fann man att barnen i den första gruppen hade växt snabbare. Resultatet av experimentet gav forskarna anledning att tro att mjölkens sammansättning förändrades av att modern intagit moderkaka. Den genomsnittliga ökningen jämfört med den normala procentuella förändringen i vikt den 13: e dagen var över 60 procent.
Källa: Journal of Biological Chemistry. 1918. Hammett, Frederick S.
Öppnas i PDF: The effect of the maternal ingestion of desiccated placenta upon the rate of growth of breast-fed infants
Sannorlika fördelar
Neuroforkaren och professorn Mark Kristal leder universitets utbildningar i beteende neurovetenskap, han har studerat placentofagi i över 40 år och är erkänd som en huvudexpert inom området att äta moderkaka. Efter många års forskning har Mark Kristal kommit till slutsatsen att intag av moderkaka sannolikt ger fördelar för mödrar postpartum och att moderkakan troligen kan ha fördelar för icke-mödrar och män. Att det finns enorma hälsofördelar för däggdjursmödrar att äta sin moderkaka är tydligt bevisat. Några av de bekräftade fördelarna är att att interaktionen mellan mor och barn är starkare när modern ätit sin moderkaka, opioidreceptorer höjs i moderns hjärna vilket stärker det vårdtagande beteendet. Hon känner även mindre smärta efter förlossningen jämfört med de som inte ätit sin moderkaka. Vi människor upplever ytterligare utmaningar som inte djuren berörs av, exempelvis postpartum depression eller svårigheter med anknytning. Professorn Mark Kristal säger att “När man äter sin moderkaka kan man få i sig komponenter som förbättrar dessa problem, men även om det har förekommit många anekdotiska påståenden för mänsklig placentofagi, har problemet inte testats empiriskt”.
Källa: ResearchGate. Ecology of Food and Nutrition. 2012. Placentophagia in Humans and Nonhuman Mammals: Causes and Consequences
Samt Hela rapporten – PDF
Hormoner bibehålls i moderkakan efter torkning
För att ta reda på om fria steroid hormoner och melatonin i moderkakan kan överleva inkapslings processen (främst ångning och torkugn) analyserade 28 moderkakor efter att att de blivit inkapslade. Man ville utvärdera koncentration av 17 hormoner. Resultaten visade påvisbara koncentrationer för 16 av de hormoner som analyserades. Varav en del i mängd som kan tänkas ge fysiologiska effekter.
Källa: ScienceDirect. Young, Sharon M. 2016.
Presence and concentration of 17 hormones in human placenta processed for encapsulation and consumption
Hormoner i moderkakskapslar
En liten studie på 27 kvinnor utfördes år 2017 av UNLV Placentofagi forskningsgrupp. I hormonanalysen var slutsatsen att signifikanta skillnader inte fanns att urskilja mellan placenta-gruppens 12 deltagare och placebo-gruppens 15 deltagare. Detta resultat är bristfällig grund av de stora variationerna bland kvinnors hormonnivåer i allmänhet. När forskarna sedan tittade på distributionsvolymen, som läser av koncentrationen av hormoner i kapseln de tog (moderkakor eller placebo) och jämförde det med vad som fanns i kroppen efter att ha tagit kapseln, var det en signifikant skillnad mellan de två grupperna. För de som tog moderkakskapseln fanns ett samband mellan mängden hormoner i kapseln och vad som hittades i kvinnans kropp, Med andra ord hade placentakapslarna mer hormonellt innehåll och kvinnorna i placenta gruppen hade fler hormoner i sitt system än kvinnorna i placebo gruppen. Även om skillnad mellan de båda grupperna inte var enorma visar studien att de hormoner som finns i kapslarna tas upp av kroppen (på individuell nivå) och påverkar kvinnornas hormonnivåer.
Källa: ScienceDirect. 2007. S.M Young. Del 1.
Effects of placentophagy on maternal salivary hormones: A pilot trial
ScienceDirect. 2007. S.M Young. Del 2.
Placentophagy’s effects on mood, bonding, and fatigue: A pilot trial
Innehåller gott om näringsämnen efter torkning
Denna tvärsnittsstudie mätte mängden näringsämnen i värmetorkad mänsklig moderkaka. Trettio moderkakor analyserades, 15 stycken från flickor och 15 stycken från pojkar. Man ville fastställa värden av protein (aminosyror), fibrer, fett, fukt, mineraler (natrium, kalium, fosfor, kalcium, järn, magnesium, zink, koppar & mangan), hormoner (estradiol, progesteron, testosteron & tillväxthormon). Moderkakorna från flickor hade något högre fiberinnehåll än de från pojkarna, men protein- och fettkomponenter var detsamma oavsett kön. Mineralnivåerna i moderkakorna var höga, särskilt natrium, kalium och fosfor. Det fanns inga signifikanta skillnader i mängden mineraler eller hormoner mellan flickornas eller pojkarnas moderkakor. Hormonnivåerna som mättes var tämligen låga jämfört med genomsnittlig nivå hos en vuxen person. Resultatet man fann var att värmetorkad moderkaka innehåller gott om olika näringsämnen, särskilt protein och mineraler.
Källa: Department of Obstetrics and Gynecology, Faculty of Medicine, Ramathibodi Hospital. J Med Assoc Thai. 2000. Nutrients and hormones in heat-dried human placenta PubMED.
Minskad smärta
Opioider styr smärta, belöning samt beroendeframkallande beteenden. De farmakologiska efftekter som opioider styr sker genom tre opioidreceptorer, mu, delta och kappa . Opioidreceptorer i hjärnan aktiveras av en familj av endogena peptider som frisätts av neuroner (***). En studie som utfördes 2004 visade att råttor som åt sin moderkaka ökade sina delta- och kappa-opioiders möjlighet att minska smärta men sänkte sina mu-opioiders möjlighet att minska smärta. Denna upptäckt ger en viktig grund för att djupare förstå den mekanism för smärtreducering som aktiveras under förlossningen och hur den modifieras genom att äta moderkaka.
Källa: ResearchGate. 2004. Placenta ingestion by rats enhances delta- and kappa-opioid antinociception, but suppresses mu-opioid antinociception
***Science News. 2007. How does the opioid system control pain, reward and addictive behavior?
Förbättrad mjölkproduktion
57 kvinnor som led av hypogalakti (otillräcklig mjölkavsöndring) medicinerades med pulveriserad moderkaka. Inom fyra dagar hade 48 kvinnor markant ökat mjölkproduktionen, de resterande 9 kvinnorna upplevde förbättring under de följande tre dagarna.
Källa: Bensky/Gamble. (1993). Chinese Materia Medica. Eastland Press.
Ökad mjölkproduktion
Dr Eva Soykova och hennes team kom fram till slutsatsen att det kan vara mycket värdefullt att använda sig av metoden att äta sin placenta för att behandla hypogalakti (otillräcklig mjölkavsöndring) efter att deras forskningsstudie fick positiva resultat för majoriteten kvinnor i studien.
För att öka mjölkproduktionen hos mödrar genomfördes ett test där man gav kvinnan torkad moderkaka. 210 kontrollerade fall resulterade i: 86,2% (181 st) reagerade positivt på behandlingen och 13,8% (29 st) reagerade negativt på behandlingen. (55,7% hade bra resultat och 30,5% mycket goda resultat).
Källa: Soykova-Pachnerova E. 1954. Gynaecologia. Placenta as a lactagogon
Ingen risk för barnet
Forskning som publicerats i tidskriften Birth har visat att placentofagi inte orsakar skador eller fara för barn. En granskning av cirka 23 000 födelseregister hittade forskarna ingen ökad risk för barn bland mödrar som valt att konsumera sin moderkaka.
Källa: Wiley online library. Tidskriften Birth 2018.
Placentophagy among women planning community births in the United States: Frequency, rationale, and associated neonatal outcomes
Ökat laktos och proteininnehåll
Det har bekräftats att intag av torkad moderkaka har en effekt på hur den kemiska sammansättningen av bröstmjölk regleras. Moderkakan gör att mjölkens socker- och protein producerande process stimuleras. Vilket ger högre nivåer av laktos och protein.
Källa: Frederick S. Hammett & Lyle G. McNeile. 1917. The Effect of the Ingestion of Desiccated Placenta on the Variations in the Composition During the First Eleven Days After Parturition of Human Milk. J. Biol. Chem.
FAQ
Att Notera:
Jag, Jacqui som har sammanställt denna lista har ingen medicinsk utbildning. Dock är jag van vid att läsa vetenskapliga texter. Jag har här läst och fritt översatt långa, komplicerade studier. Jag reserverar mig för fel.
Kommer just jag känna dessa efftekter?
Det är omöjligt att i förhand veta hur moderkakan kommer att kunna hjälpa just dig.
Vad säger Jacquis erfarenhet?
Jacqui har kapslat in över 100 moderkakor sedan 2016. Jämnare humör, mer energi, snabb återhämtning, mycket mjölk... Är en del av vad Jacquis klienter vittnar om.
När ska jag inte äta min moderkaka?
Om du har en pågående infektion under förlossningen eller i slutet av graviditeten.
Har det någon gång gått illa?
EN gång fick en klient feber när hon började ta kapslarna, det visade sig sedan att det varit mjölken som runnit till & febern hade inte med kapslarna att göra. Jag har också haft en klient som slutade ta sina kapslar för hon fick för mycket mjölk.
Hur vet jag hur många jag ska ta? Tänk om något känns fel?
Jag skickar alltid en rekommendation av dosering, vi har sms kontakt. Jag uppmanar dig att kommunicera med mig om hur det känns att ta kapslarna så jag kan ge dig personligt råd utifrån din situation.
Fler frågor och svar hittar du genom att klicka här (Kommer snart)
Om mig
Den första moderkakan jag kapslade in var min bästa väns, 2016.
Sedan dess har jag fått äran att kapsla in över 100 moderkakor. Jag har klienter som jag har hjälpt 2, 3 och upp till 4 gånger.
Min kunskap
- Nära 10 års erfarenhet
- Alltid med största varsamhet
- Jag är utbildad kock, Med kunskap om säker livsmedelshantering.
- Alla ytor omkring är inplastade,jag använder engångshansdskar.
