Stöd för dig

Upplägget av ett doula uppdrag kan se olika ut beroende på dina önskemål och hur Doulan föredrar att arbeta. Nedan listas hur ett typiskt uppdrag kan vara utformat.

Den första träffen är kostnadsfri och sker på t.ex. ett café där ni känner in varandra. Personkemin är grundläggande från båda hållen. Det är viktigt att du trivs med din doula för att du ska känna dig trygg. Ni bestämmer ingenting här utan du får tid att tänka igenom ditt beslut. Efter någon dag hör doulan av sig igen för att stämma av. Om du bestämt dig för att påbörja ett samarbete bokar ni in ett första förberedande samtal.

De två förberedelsesamtalen sker på en lugn plats, med fördel hemma hos dig. Om du har en förlossningspartner är denne gärna med. Ni lär känna varandra bättre. Du får berätta om dina förväntningar och önskemål kring din förlossning. Ni pratar även om ställningar att föda i, förlossningsbrev, smärtlindring, eventuella rädslor etc. Ni går igenom mer ingående om tekniker du kan använda för att lättare ta dig igenom värkarna och smärtan. Ni utformar helt enkelt en plan för att du ska känna dig så trygg som möjligt. Dessa träffar brukar vara mellan två till tre timmar. Ni håller sedan telefonkontakt fram till att förlossningen startar.

Förlossningen kan starta på många olika vis, därför är det viktigt att ni håller en nära kontakt. Doulan kan vara med att stötta via telefon innan du känner att det är dags för doulan att ta sig till dig. Ni bestämmer utifrån din upplevelse ifall doulan ska komma till ditt hem, eller om ni ska mötas på förlossningsavdelningen. På plats stöttar doulan dig i avslappning och gör vad du behöver för att skapa en så trygg och positiv upplevelse som möjligt för dig. Om du har en partner vid din sida, hjälps doulan och partnern åt med detta. Doulan stannar hos dig tills efter barnet är fött.

Eftersamtal ges tillfälle för drygt en vecka efter förlossningen. Ni pratar om hur du/ni upplevde förlossningen och hur ni mår. Doulan hjälper till med att fylla i luckor och har med lite tids-anteckningar att visa. Svarar på eventuella frågor och funderingar. Har doulan fotograferat något med sin egen kamera så tar hon med bilderna.

[psfb id=”2136″ title=”Kontakta för vidare information”]

error: Content is protected !!
Scroll to Top