Passion & Glädje

Glädje är ett ord som beskriver vad jag känner för mitt yrke. Att få finnas som stöd när en annan kvinna föder sitt barn – är för mig helt magiskt. Det är en ära som jag har stor respekt för. Jag ser det som min uppgift att guida de blivande föräldrarna till trygghet och dela med mig av mina verktyg för att varje förlossning ska bli till en stärkande upplevelse. Inget uppdrag, familj eller förlossning är den andra lik. Min roll som förlossningsstöd innebär att jag måste kunna vara klarsynt och anpassningsbar samtidigt som jag helt och hållet får vara mig själv. Jag har en stark tilltro till kvinnans egen förmåga att föda. Fysiologiskt vet kroppen precis hur den ska föda fram barnet. En del av mitt jobb går helt enkelt ut på att påminna om denna inneboende kraft och förmåga som varje föderska besitter.

LÄR KÄNNA MIG BÄTTRE...

Sedan 2016 är jag utbildad och verksam Doula. Doula är min enda profesionella syssla och är i mitt fall ett paraplybegrepp som innehåller väldigt mycket.

Jag utbildade mig till Doula hos Susanna Heli inom metoden Föda utan rädsla. Jag har även gått Susanna Helis Profylaxinstruktör utbildning vilket gav mig gedigen kunskap i att hålla förlossningsförberedande klasser för den födande, par såväl som större grupper.

Som Doula tycker jag att förberedelse och kunskap är lika viktigt som stödet i förlossningsrummet och inte att förglömma efteråt när allt är förändrat och den nya tiden som ny förälder infinner sig. För att kunna ge ännu bättre stöd har jag utbildat mig i metoden Spinning Babies samt den Svenska versionen Aktiv Baby. Detta är en beprövad teknik för att stötta den gravida kroppen till mer optimala fysiska förutsättningar. Må-bra-hormonet oxytocin är centralt i mitt arbete då det är det hormonet som kroppen valt för att föda barn. Att mina klienter ska må så bra som det går under graviditet, förlossning och postpartum är min önskan, därför blev jag Diplomerad Gravidmassör hos John Carrier. Jag har även gått utbildning inom akupressur och moderkaksinkapsling.

Jag är verksam med uppdrag i Stockholms län och stora delar av Södermanland. Såsom Stockholm, Uppsala, Södertälje, Nyköping, Norrtälje, Norrköping, Eskilstuna & Västerås med omnejd.

Är du osäker på om jag arbetar där du bor?
Jag svarar gärna på det, skriv bara till mig via formuläret.

  • Mina klienter är av alla åldrar & etnicitet.
  • Par & självstående kvinnor.
  • Hemfödslar både med & utan Barnmorska.
  • Sjukhusfödslar.
  • Vattenfödslar.
  • Tvillingfödslar.
  • Kejsarfödslar.
  • Födslar med eller utan Smärtlindring.

Jacqueline Wilsson heter jag. Kallas helst för Jacqui. Jag bor med min familj på landsbygden i Järna, 4 mil söder om Stockholm. Här trivs jag väldigt bra nära natur och med ett rikt kulturellt och socialt liv med många likasinnade männoskor kring mig. Några av mina många intressen består av yoga, mindfulness, ceremonier, personlig utveckling, psykologi, att utvecklas som förälder, äta gott, gå på spa, festivaler och retreats.

Jag har från barnsben haft ett stort intresse för bebisar och graviditet. Kraften och det magiska i att kunna skapa liv fascinerades jag av då, precis som jag fortfarande gör. 

Mitt i djungeln i Kambodja var platsen för den första förlossning jag deltog i. Jag åkte dit 2014 för att Volountärarbeta på en kvinnoklinik långt ute på landsbygden. Mina dagar gick främst ut på att följa med barnmorskan på eftervårdsbesök. Vi åkte Tuk Tuk, långa sträckor genom regnskog och vildmark för att ta oss till de nyförlösta familjerna. Det var en otrolig upplevelse för mig att få arbeta bredvid denna vårdpersonal som var näst intill utan ekonomiska resurser, men de besatte istället en otrolig kärlek och närvaro. Det var under min resa till Kambodja som jag insåg att det är det här jag är menad att arbeta med. Det kändes så självklart att det var underligt hur jag inte förstått det tidigare.

Ceremoni och ritualer är en bortglömd del av våran kultur. Att ta sig tid till att integrera, hylla, känna och bli sedd i stora förändringar är både vackert och viktigt.

Jag läser just nu till att bli Helgad födelsevärnare (Sacred Birth Keeper, Sweden), en fantastiskt fin utbildning som sträcker sig över ett år. Kursledare är Kristina Turner och Susannah Rickman som även är fina vänner till mig. I utbildningen går vi djupare in i ämnen såsom att födandet är en initierings- och övergångsrit. Som värnare av det heliga födandet bistår en Helgad Födelsevärnare till att guida kvinnor tillbaka till sin inneboende, men ofta bortglömda, eller nedtryckta visdom och intuition. I utbildningen lär jag mig att hålla olika ceremonier och ritualer såsom Fertilitets ceremonier, Mother Blessings, Postpartum Ceremonier och mer.

Jordemor kallades de visa kvinnor som förr i tiden bistod vid förlossningar i hemmen. Hennes kunskap hade hon ärvt från de visa kvinnorna innan henne. 

Hon använde naturens mediciner i form av örter och sin egen kraft bestående av närvaro, trygghet och erfarenhet. Hon använde naturliga metoder för att lindra smärta, stoppa blödningar och balansera hormoner.  Hon stod på kvinnans sida. 
Hade tillit till kvinnans inneboende förmåga.

Denna beskrivning speglar hur jag arbetar när jag får äran att bistå vid hemfödslar där kvinnan väljer att inte ha barnmosrka närvarande.

Jag har tagit ett medvetet beslut att inte utbilda mig till barnmorska. Jag är således aldrig “medicinskt ansvarig” för de uppdrag jag tar mig an. Visst har jag en del i mig som är lockad till att ha den kunskap barnmorskor besitter, såklart!

MEN jag vill inte lära mig hur farligt det är att föda barn, för jag tror inte på det. Jag vill inte spendera 4,5 år av mitt liv på att lära mig många saker jag inte tror på eller inte står för. J
ag vill inte vara “en del av ett system” som inte fungerar. Jag vill inte arbeta under landstingets dåliga arbetsförhållanden. Jag vill inte vara tvungen att välja min arbetsgivares rutiner framför kvinnors individuella behov och önskemål. 

Jag har istället sedan 2016 valt att utbilda mig själv i sådant som intresserar mig. HOLISTISK HÄLSA såsom örtkunskap, homeopati, ayurveda, yonisteam, näringslära med mer.

Med detta sagt så vill jag understryka att jag har stor respekt för barnmorskeyrket, jag känner och vet många fantastiskt fina och visa barnmorskor som jag har den stora äran att inspireras och lära av och jag bugar för de holistiska barnmorskor som arbetar för förändring “inom systemet. De är riktiga hjältar i min bok!

Personkemi och lika värderingar är viktigt när en väljer Doula. Det finns ingen Doula som passar alla. Om du känner att vi delar lika värderingar kring graviditet och förlossning tror jag det är lättare för dig att känna dig sedd och stöttad av mig. Boka in ett kostnadsfritt känna in möte via mitt bokningsformulär och låt din intuition och känsla bestämma.

Min önskan är att du ska få det bästa tänkbara stödet. Om det inte är med mig kanske det är med någon av mina många kollegor, jag har ett stort kontaktnät där vi är många med specialinriktningar och kunskapsområden. Prata med mig så löser vi det.

SÅ HÄR SER JAG PÅ...

Jag arbetar aktivt för en tryggare förlossningsvård. Detta gör jag på många olika sätt. Att vara med som doula för att stötta enskilda familjer till mer positiva förlossningsupplevelser, är ett sätt för mig att arbeta mot detta mål. Att starta den här hemsidan där jag kan hjälpa till att sprida evidensbaserad information på, är ännu ett sätt för mig att så småningom nå dit jag vill. Att bilda familj är otroligt stort. Det kommer alltid vara folk; närstående, läkare, vänner och bekanta som ger tips, tycker till och berättar vad du ska göra. Jag upplever att det inte är lätt att hitta saklig information där ute. Själv har jag saknat en sida där all information finns samlad, därför skapar jag nu den här plattformen. Min förhoppning är att här kunna erbjuda en nyanserad sida som ska kunna guida dig till att ta dina egna beslut och följa din intuition.

Min önskan är att du som föder ska känna dig sedd, hållen och lyssnad till. Detta gäller även under graviditet och postpartum. Tyvärr är vårdsystemet i Sverige bristfälligt på många, många sätt. “Vi” är i det här landet generellt inte vana att betala för sådant som vi anser vara självklara rättigheter såsom skola och vård. Därför kan det till en början kännas främmande att välja att betala för ett förlossningsstöd, eftersom att det <egentligen> är alla familjers rätt att ha en inkännande, varm, kunnig, på riktigt intresserad professionell person som följer ens transformerande resa genom fertilitet, graviditet, förlossning och postpartum. Sverige är inte längre det högkvalitativa land det en gång var. Att föda barn är alldeles för stort, smärtsamt och fantastiskt för att bara låta det bli som det blir. Därför ligger det i var familjs eget ansvar att ordna egna stödperson/er som kan följa dem under denna stora resa. Jag tycker att alla borde ha Doula för man kan inte få för mycket stöd, bara för lite. Jag tror att alla som verkligen vill kan anställa en Doula. Om ekonomin är ett hinder finns ofta möjlighet till delbetalning, en allt mer förekommande grej är att önska sig en Doula i “Baby shower present” eller liknande. Förlossning är ett stort “livs event”, många sparar pengar i åratal till sina bröllop, det kan man göra även inför sin förlossning. 

Förlossningen är en stor händelse som kräver att du känner dig trygg, förberedd och väl informerad för att få en stärkande upplevelse som också kommer att föra dig stärkt in i ditt föräldrarskap. Hur du känner dig och vilket bemötande du får av vården under graviditeten spelar också stor roll. Min upplevelse är att “MVC” som finns inom vården ofta är centrerad runt statistik och inte så mycket på den enskilda kvinnan och familjen. Det är sällan kvinnor får frågan på MVC om hur de verkligen mår eller vad de har för behov (av någon som genuint verkar bry sig).
Dessutom är informationen många gånger (alltid?) bristfällig då det inte informeras om de alla rutiner och interventioner som görs inom Svensk förlossningsvård. Ej heller informerar man om att allt är erbjudanden och inget tvång. Man informerar inte heller om fördelarna med hemfödsel. Tragiskt nog är bristen på denna info förödande för de enskilda familjerna och för vårat samhälle i stort. Därför behövs vi Doulor.

Personligen valde jag att sluta gå till MVC när jag var gravid. Detta av flera anledningar, varav den största var att det kändes opersonligt och att det inte gav mig något, jag kände att jag snarare gick “för deras skull”. Jag tycker det är viktigt att varje kvinna tar sina egna beslut i hur hon vill ha det, vilket stöd hon önskar, hur hon vill bli bemött och var hon vill föda. Ja, jag tycker det är helt och hållet kvinnans bestämmanderätt att välja var hennes kropp ska genomgå den största och mest omvälvande transformation som förlossning faktiskt är.

Mitt eget barn valde jag att föda hemma i våran trädgård. Det var en tuff men fantastisk upplevelse. Jag hade då arbetat som Doula i tre år och medverkat på många sjukhusförlossningar. Det var ett lätt val, jag ville inte lämna min förlossningsupplevelse åt “slumpen”. Jag vet att man kan uppleva vackra och stärkande förlossningar på sjukhus, men jag vet också att det är en omöjlighet att få en ostörd, fysiologiskt naturlig förlossning på ett sjukhus. Det går inte. Den bästa platsen att föda på är där du känner dig trygg. För friska kvinnor med rätt förutsättningar och förberedelse är hemförlossning statistiskt sett säkrare än sjukhusförlossning.

Jag önskar alla nyblivna föräldrar få kunskap i hur viktigt det är att skapa en bekväm, hållen och avskild bubbla de (minst) 40 första dagarna efter förlossningen. Näringsrik mat, värme och vila är essentiellt för en bättre återhämtning. Det är kvinnans roll att mata, nära, hålla, trygga bebis OCH att vila och läka efter sin förlossningen. Det är partnerns eller postpartum Doulans roll att ta hand om mamman och se till att hon får allt hon behöver. Hon bör inte lämnas ensam de 40 första dagarna. 

Mitt företag driver jag själv vilket innebär att jag verkar på en personlig nivå. Jag har valt att inte arbeta i team med andra doulor därför att jag vill erbjuda mina klienter vetskapen att; när du bokar tjänster från mig är det alltid mig du träffar och får en personlig kontakt med. Som alla människor måste jag reservera mig för att jag skulle kunna bli sjuk. Jag har ett stort kontaktnät med fantastiska doulor vilket ger ett skydd. Om jag mot förmodan inte kan närvara kommer där finnas en bra ersättare. Jag har ännu aldrig behövt använda mig av en “backup”, men det är fint att veta att de finns. På samma sätt ställer jag upp för mina Doula-vänner ifall de skulle behöva hjälp.

doula stockholm

Jag har en passionerad dröm om att alla familjer ska få möjligheten att föda sina barn i harmoni. En dröm om att mödrar ska känna sig trygga nog att kunna lita på sina kroppar. Att barn ska födas fram under lugna förhållanden för att sedan ostört kunna söka sina föräldrars ögon med förundran och kärlek

jacqui doula
Shopping Cart
Scroll to Top